Jedi Initiate
Jedi Initiate
Allegiance:: Neutral
Jedi Initiate
Jedi Initiate
Mam dwadzieścia dwa lata i jestem na pierwszym roku psychologii. Exciting, prawda? Książki, wykłady, studenckie życie. Tyle że moje życie wygląda inaczej – mieszkanie na wynajem, rachunki, który czasem nie mam z czego opłacić, i praca na pół etatu w sklepie z ubraniami. Mama przysyła mi dwieście złotych miesięcznie, ale to ledwo starcza na jedzenie. Ojca nie widziałam od gimnazjum.

Pewnego dnia, po szczególnie ciężkim tygodniu – trzech kolokwiach, awaria grzejnika i szefowa, która kazała mi zostać po godzinach za darmo, bo „trzeba pokazać zaangażowanie” – wsiadłam w autobus i wróciłam do swojego pokoju. Padało. Zawsze gdy jest źle, pada. Rzuciłam torbę na podłogę, usiadłam na łóżku i poczułam, że zaraz się rozpadnę. Nie płaczę często. Ale tego dnia łzy przyszły same.

Siadłam z telefonem w ręku, przeglądając social media, żeby się oderwać. Wszyscy wokół mieli lepsze życie. Ktoś na wakacjach, ktoś na koncercie, ktoś zaręczony. A ja? Ja liczyłam, czy starczy mi do pierwszego na pasztetową.

I wtedy, między jednym postem a drugim, natknęłam się na coś. Krótki wpis na grupie dla studentów: „ktoś ma jakieś sprawdzone kody?”. Pomyślałam, że chodzi o zniżki do księgarni. Ale przewinęłam niżej i zobaczyłam odpowiedzi. Ktoś pisał o vavada kody. Że są, że działają, że można dostać bonus bez wpłaty. Normalnie bym zignorowała. Ale tego wieczoru, w tym deszczu, z pustym kontem i pełną głową zmartwień – kliknęłam.

Strona wyglądała znajomo, chociaż nigdy wcześniej tam nie byłam. Ciemna, nowoczesna, bez tych tandetnych bąbelków. Zarejestrowałam się szybko – email, hasło, potwierdzenie. W polu na kod wpisałam to, co zapamiętałam z forum. I zadziałało. Nagle na moim koncie pojawiły się środki. Darmowe. Nie musiałam wpłacać ani złotówki.

Nigdy wcześniej nie grałam w kasynie. Ani razu. Nie żebym miała coś przeciwko – po prostu nie było mnie na to stać. Aż tu nagle dostałam coś za darmo. Pomyślałam – spróbuję. Najwyżej przegram czas. A czasu miałam akurat za dużo, bo i tak nie miałam siły uczyć się na kolejny kolokwium.

Zaczęłam od prostego automatu. Owoce, dzwonki, siódemki. Postawiłam dwa złote. Zakręciło się. Zero. Kolejne dwa. Zero. Piąty spin – cztery złote. Uśmiechnęłam się. To nie był przełom, ale coś drgnęło. Grałam dalej, spokojnie, bez napięcia. Wygrywałam czasem pięć złotych, czasem dziesięć. Przegrywałam podobnie. Byłam mniej więcej na zero.

Po godzinie zmieniłam grę. Tematyka podróżnicza – jakieś mapy, kompasy, stare walizki. Spodobało mi się. Postawiłam wyższą stawkę, pięć złotych. I wtedy, po kilku spinach, ekran zmienił kolor. Zrobił się złoty. Pojawiły się darmowe spiny. Nie wiedziałam, co to znaczy, ale kliknęłam „start”.

Pierwszy spin – 0. Drugi – 12 złotych. Trzeci – 8 złotych. Czwarty – 0. Piąty – 24 złote. Szósty – 0. Siódmy – 60 złotych. Ósmy – 0. Dziewiąty – 110 złotych. Dziesiąty – 0.

Kiedy maszyna się zatrzymała, na koncie miałam 870 złotych.

Siedziałam na tym łóżku, w pokoju, który ogrzewała tylko mała farelka, i patrzyłam na ekran. 870 złotych. Prawie tyle, ile zarabiam w sklepie przez miesiąc. Z bonusu. Z kodu, który wpisałam, bo deszcz lał za oknem, a ja czułam się samotna i zmęczona.

Przez chwilę myślałam – jeszcze jeden spin. Może będzie więcej. Ale w głowie odezwał się ten racjonalny głos, który na studiach psychologii słyszałam non stop: „stop, to pułapka. Wypłacaj”. Posłuchałam go.

Wypłaciłam wszystko. Pieniądze przyszły na konto w kilkanaście minut.

Nie opowiadałam nikomu. Ani mamie, ani koleżance z roku. Bałam się, że pomyślą, że jestem hazardzistką. Ale prawda jest inna – po prostu potrzebowałam pomocy. I ta pomoc przyszła z nieoczekiwanej strony. Vavada kody dały mi oddech. Nic więcej.

Za wygraną kupiłam jedzenie na miesiąc. Prawdziwe jedzenie – warzywa, owoce, mięso, jajka. I buty. Nowe buty, bo stare przeciekały i w tamten deszczowy wieczór wróciłam do domu z mokrymi stopami. I jeszcze podręcznik, który odkładałam od września, bo kosztował sto dwadzieścia złotych. Wreszcie mogłam na spokojnie przeczytać rozdział o neuronach bez kserówek od koleżanki.

Czy to zmieniło moje życie? Nie. Nadal jestem biedną studentką, nadal liczę każdą złotówkę, nadal czasem płaczę w poduszkę, gdy nikogo nie ma. Ale coś się zmieniło. Przestałam myśleć, że wszystko jest przeciwko mnie. Bo tamtego wieczoru, gdy było najgorzej, dostałam znak. Nie od Boga, nie od losu. Po prostu od przypadku. I to wystarczyło.

Dziś nie gram. Nie szukam kodów, nie wchodzę na stronę. Ale nie usunęłam konta. Trzymam je jako przypomnienie, że czasem, w najgorszym momencie, może trafić się coś dobrego. Coś, czego się nie spodziewasz. Coś, co nie zmieni twojego życia, ale zmieni twój tydzień. A czasem tydzień to wszystko, czego potrzebujesz, żeby nie oszaleć.

Koledzy z roku pytają, skąd mam nowe buty. Mówię, że dostałam od mamy na urodziny. Uśmiecham się i idę dalej. Nie muszą wiedzieć. Ale ja wiem. I to jest dla mnie ważniejsze niż cała psychologia z podręcznika.