Man ir 34 gadi. Es vadu fūri. Nē, ne to dārgo. Es vadu kravas auto, kas piegādā pārtiku veikaliem. Ceļi, noliktavas, kafija no termosa, radiostacijas čābēšana. Tāds ir mans ritms. Martā sanāca grūts mēnesis – divi riepu plīsumi, viens sīks remonts, beigās uz rokas palika vien pāris simti. Bija jādomā, kā izvilkt līdz algai.
Sēžu piektdienas vakarā kādā krodziņā pie Ogres. Gaidu kārtējo pasūtījumu. Manā telefonā iepīkstas paziņojums. Kaut kāda reklāma. Parasti nospiežu dzēst. Bet šoreiz pirksts paslīdēja. Atvērās lapa. Izskatījās interesanti – bez liekiem zvaniņiem. Es iegāju iekšā, paskatījos apkārt. Tā kā man nebija ko zaudēt, es atcerējos, ka draugs reiz pieminēja šo vietni. Turpat uz vietas es izmantoju vavada promo, jo bez tā sākt likās stulbi.
Nebiju nekāds azartspēļu eksperts. Skolas laikā nopirku pāris loterijas biļetes, neko neuzvinnēju. Bet šoreiz – kāpēc ne? Es ieliku pēdējos 20 eiro, ko biju gatavs zaudēt. Tāda kā biļete uz kinu, tikai ar griezieniem.
Atvēru pirmo spēli pēc kārtas. Kaut kādi dārgakmeņi. Nospiedu griezt. Nekas. Otrais grieziens – 2 eiro. Trešais – nekas. Jau gribēju aizvērt, bet domāju: "Vēl pieci mēģinājumi." Ceturtais – 5 eiro. Piektais – 12 eiro. Sestais – 3 eiro. Es ievēroju, ka nauda nekrīt ārā kā ūdens, bet turas. Pēc divdesmit minūtēm man bija 43 eiro. Sākumā tikai 20. Es biju plusā.
Tad es pamanīju spēli ar ugunspuķēm. Nezinu, kāpēc to izvēlējos. Iespējams, dēļ krāsām. Uzspiedu griezt. Pirmie divi griezieni tukši. Trešais – tikai 1 eiro. Ceturtajā gadījās trīs izkliedētie simboli. Ekrāns uz mirkli apstājās, pēc tam sākās bonusa raunds. Un tur – tas jau bija kas cits.
Bonusa laikā notika tā, ka man atvērās papildu griezieni. Un tad vēl. Un vēl. Beigās es skaitīju 15 bezmaksas griezienus pēc kārtas. Katrs grieziens nesa laimestu – 8 eiro, 15 eiro, 22 eiro. Tas nebija miljons. Bet manā kontā sāka augt skaitlis, ko es nebiju redzējis jau sen. Kad bonuss beidzās, es paskatījos uz bilanci: 217 eiro.
217 eiro. No 20 eiro. Es pasmējos pats par sevi. Krodziņā vēl sēdēja tie paši divi vecīši pie blakus galda. Viņi nezināja, ka es tikko "nopelnīju" pusi no savas nedēļas algas, sēžot uz koka soliņa.
Es nevilcinājos. Nospiedu izņemt. Visu. Bez atlikuma. Un zini, kas ir labākais? Pēc desmit minūtēm nauda bija kontā. Es pasūtīju sev normālas vakariņas, nevis desu ar maizi. Nākamajā rītā nopirku dēlam to konstruktoru, ko viņš gribēja jau trīs mēnešus. Un vēl palika pāri.
Vai es jūtos kā varonis? Nē. Es jūtos kā cilvēks, kuram vienu reizi dzīvē viss sagāja pareizi. Es neieteiktu nevienam likt pēdējo naudu. Bet es arī neteikšu, ka tā ir tikai laimes spēle. Dažreiz laime nāk no tā, ka tu esi gatavs pamēģināt. Un ka tev ir pie rokas kāds vavada promo, lai sāktu bez liekām bažām. Tā nebija mistika. Tas bija parasts piektdienas vakars, garlaicība un viens labs kliķšķis.
Nākamajā nedēļā es atkal ieeju. Uzliku 10 eiro. Zaudēju. Viss kārtībā. Bet šis stāsts nav par to. Tas ir par vienu vakaru, kad es, fūrists no Latvijas, uzvarēju 217 eiro un nopirku bērnam smaidu. To naudu neatņems neviens.